Wednesday, September 9, 2009

Resepi klasik

marathon betul balik kg 3 minggu berturut2.
bestnyer... dapat mkn byk n tido byk...

selera ramadhan,
mummy msk acar and asam rebus keladi
erk...acar tu aku mmg tatau...
sbg pemerhati n kacau2 bolelah
dan sbg persediaan kut2 king nak mkn acar nx time
aku ambil tahu lah cara2 nyer..

bahan + cara
timun + carrot dipotong kecil dlm 2 inci
~ timun dibuang biji
cili besar - hijau dan merah di belah2
bawang besar di belah2

tumiskan bwg merah ,putih ,halia, kayu manis, bunga cengkih +lawang
masukan sebuk ketumbar, jintan manis + putih
tambahkan kerisik, garam dan perasa
msk sampai garing
masukan timun,carrot, cili dan bawang besar
last masukan lauknyer
(lauk: boleh guna ikan, ayam, daging, udang atau sotong - yg digoreng garing )

balik umah emak pula
emak ada buat nasi ulam
kegemaran ku yg tak terduga
tp leceh sikitlah nak buat

bahan + cara
menggunakan pelbagai jenis ulam ulaman (min 7 jenis)
serai,cili api, ,daun kunyit dan bawang
(***dihiris nipis)
goreng tanpa myk bersama kerisik
tambah isi ikan kering yg ditumbuk halus
tambah garam dan perasa
goreng sampai kering.


...sbg resepi simpanan...

6 comments:

Kay said...

maap, x paham langsung!
(^_^)

adibah said...

tanpa gambar pun.. aku boleh terbayang kesedapannya.. :-)

selamat berbuka puasa

mamai said...

buat acar ikan puyu la best

Sulela said...

Akudo, ko letak la gambonya. Baru aku dapat feeling masa tengok ramuan...hahahaha

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

camne nih..?

A.K.U.D.O said...

pn kay
hehe..sy pun tak confident , cuma sbg asas ingatan...
in case ada yg berhajat nak mkn.

adibah:
sedap kalu yg pakar buat
sy ..heheh

mamai:
lu memang, klasik klasik jer...

Lela:
tak smpat nak snap dok tekun tgk.

pentoi:
takpe,jgn risau
simpanan tuk king jer