marathon betul balik kg 3 minggu berturut2.
bestnyer... dapat mkn byk n tido byk...
selera ramadhan,
mummy msk acar and asam rebus keladi
erk...acar tu aku mmg tatau...
sbg pemerhati n kacau2 bolelah
dan sbg persediaan kut2 king nak mkn acar nx time
aku ambil tahu lah cara2 nyer..
bahan + cara
timun + carrot dipotong kecil dlm 2 inci ~ timun dibuang biji
cili besar - hijau dan merah di belah2
bawang besar di belah2
tumiskan bwg merah ,putih ,halia, kayu manis, bunga cengkih +lawang
masukan sebuk ketumbar, jintan manis + putih
tambahkan kerisik, garam dan perasa
msk sampai garing
masukan timun,carrot, cili dan bawang besar
last masukan lauknyer
(lauk: boleh guna ikan, ayam, daging, udang atau sotong - yg digoreng garing )
balik umah emak pula
emak ada buat nasi ulam
kegemaran ku yg tak terduga
tp leceh sikitlah nak buat
bahan + cara
menggunakan pelbagai jenis ulam ulaman (min 7 jenis)
serai,cili api, ,daun kunyit dan bawang
(***dihiris nipis)
goreng tanpa myk bersama kerisik
tambah isi ikan kering yg ditumbuk halus
tambah garam dan perasa
goreng sampai kering.
...sbg resepi simpanan...
6 comments:
maap, x paham langsung!
(^_^)
tanpa gambar pun.. aku boleh terbayang kesedapannya.. :-)
selamat berbuka puasa
buat acar ikan puyu la best
Akudo, ko letak la gambonya. Baru aku dapat feeling masa tengok ramuan...hahahaha
camne nih..?
pn kay
hehe..sy pun tak confident , cuma sbg asas ingatan...
in case ada yg berhajat nak mkn.
adibah:
sedap kalu yg pakar buat
sy ..heheh
mamai:
lu memang, klasik klasik jer...
Lela:
tak smpat nak snap dok tekun tgk.
pentoi:
takpe,jgn risau
simpanan tuk king jer
Post a Comment