Wednesday, September 28, 2011

pementasan teater juta juta

pementasan teater kecil yg aku dan family sempat saksikan. sebelum ini ditempat yg sama =stor dbp=aku pernah datang dan pulang dgn kagum . kagum dgn pelakon yg pandai berlakon. marah, ketawa, nangis dan gila..boleh jadi.
sebarang mesej atau maksud yg nak disampaikan , entah aku faham dan tak faham sama saja. mcm biasalah , aku bukannya faham sgt pasal art2 ni.nilai2 komersial pun tak.heheh.. namun aku juga tak faham bila buat cerita ada lagu ada menari ada mati... juga malas nak fikir2 tu yg membuatkan aku mcm dunggu jer bila tgk pementasan atau tgk movie sekalipun. tapi meroyan gila babi bila org tak ajak tengok atau bila ada org lain yg turut tumpang tengok, berdua duaan tu...

mungkin pada yg berfikir dan sensitif, teater ni ada sindiran. tapi kpd siapa ya? kalo yg dtgnya bukan dr kalangan yg nak disindir, tak kemana. >>>

cuma aku suka bila ending cerita bukan mati. endingla kat mana2 yg suka. barula puas tgk . mcm teater juta2 ni. ending kat mana 2 suka..terbaek terbaek! buat lagi mcm ni. ini tak, buat cerita beribu2 episod, sorang mati timbul watak lain, ulang2 sampai dah takde idea, last2 semua mati! aku ingat n dah biasa dengar, kalau aku terzzzzzz masa tgk drama kat tv....bila terjaga lalu tertanya, mcmmana cerita tadi?..jwpanya..semua mati..huduh betul.

mcm citer Kasih /Alia. terlayan juga sbb time bulan puasa . sementara msk n hidang2 ,terjuling juling gak mata kat tv. hish..lepas raya tengok tak juling2,bosanlah nak ngabihkan pulak. cukuplah bila qasih dah jumpa qabil, tajuknya pun kasih..ini tak dia sambung cerita bab mama anislah, kena rompak n bunuhlah, yg nak p hajilah, yg nak kawinlah...haih..
tulah, pandai buat cerita tapi tak tahu nak buat ending..ending semua mati. mmgla habis cerita.
malas la nak tgk tv lagi..tapi sbb suka kat si johan asari ..layan juga cinta elisa..

ini aku paste n copy
saja nak nampak panjang2..

PEMENTASAN TEATER JUTA JUTA DI STOR DBP (DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA) 21 HINGGA 25 SEPTEMBER 2011

MASK Team dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bakal mementaskan sebuah teater bajet Teater Juta – Juta di Stor DBP, Kuala Lumpur dari 21 September hingga 25 September 2011 jam 8.30 malam.

Teater yang mengisahkan mengenai perjalanan seni tiga orang kawan baik yang bercadang mementaskan di sebuah panggung terhebat tanah air iaitu Keraton Seni. Mereka membuat sesi pembentangan untuk mendapatkan sokongan dan tajaan banyak pihak. Walau bagaimanapun, perjalanan seni mereka tidaklah semudah yang disangka.

Teater Juta Juta

Sedang membuat pembentangan idea di hadapan Pengarah Keraton, bakal penaja dan juga pengkritik teater terhebat tanah air, mereka mengimbau kembali bagaimana mereka bergelumang dengan senario teater tanah air sewaktu zaman belajar dahulu.

Mereka meneruskan perbincangan untuk mementaskan teater sehingga bertikam lidah dan menyalahkan pihak lain. apakah yang terjadi kepada tiga sekawan ini? berjayakan mereka membuat persembahan di Keraton? Berapakah nilai tajaan yang diberikan oleh para penaja? Muzikal apakah yang mereka pentaskan di Keraton? bersama-sama kita saksikan kesudahannya.

Bagi sesiapa yang meminati seni teater tanah air tentunya akan menanti-nanti karya terbaharu daripada Fasyali Fadzly. Beliau sebelum ini pernah mengarah dan menulis beberapa buah teater. Paling terkini adalah teater KOTAK HITAM (sebuah monodrama) yang dipentaskan di Stor Teater DBP baru baru ini. Selain itu beliau turut pernah mengarah beberapa karya lain seperti Berani Mati (2009), Oedipus (2010) dan banyak lagi.

Aloy Paradoks pula adalah aktivis teater dan seni indiependent tanah air yang sedang mencipta nama. Beliau kini sedang giat menyiapkan sebuah novel bertajuk Nurul Asyikin. Selain itu, beliau turut pernah mengarah dan menulis karya teater seperti Hegemoni, Merocok-rocok dan Nautika juga sebuah filem bertajuk Kontradiksi untuk tayangan 2012. Juga aktif menganjurkan event seni sekitar Kuala Lumpur.

Fazleena Hishamuddin adalah seorang gadis yang tidak peru diperkenalkan lagi. Beliau digelar Ratu Indie Malaya yang telah banyak terlibat dalam kegiatan seni indie sekitar Kuala Lumpur. Dari bacaan puisi, penulisan cerpen, lakonan, penerbitan dan banyak lagi. Antara pembikin filem pendek wanita yang aktif malah beliau turut mengatur beberapa kegiatan seni di sekitar Kuala Lumpur.

Anas Ridzuan adalah seorang pelajar dari Fakulti teknologi Kreatif dan Artistik, UiTM dalam bidang teater. sebelum ini beliau banyak terlibat dalam bidang nyanyian dan juga lakonan di dalam kampus. Beliau yakin kini adalah masa yang sesuai untuk beliau menembusi pasaran luar untuk memajukan diri dalam bidang lakonan dan pengarahan.

Teater berkonsepkan satira yang berdurasi 1 jam 15 minit ini membariskan para pelakon teater yang berpengalaman seperti Fazleena Hishamuddin, Aloy Paradoks dan Anas Riduan.

Pas pas masuk berharga RM20 boleh didapati pada hari persembahan dan untuk tempahan individu mahupun berkumpulan boleh menghubungi Cik Ajune di talian 012 – 2789352

Maklumat lanjut boleh layari facebook.com carian teater Juta Juta.

Teater Juta Juta

Teater Juta Juta

Teater Juta Juta


Stor Teater Dewan Bahasa Pustaka
Date & Time:21 - 25 Sep @ 8:30 PM
Karya & Arahan : Fasyali Fadzly

Menampilkan lakonan : Aloy Paradoks, Fazleena Hishamuddin, Anas Riduan

Amaran: TEATER INI ADALAH REKAAN SEMATA-MATA. ADA KENA MENGENA DENGAN YANG HIDUP DAN YANG TELAH MATI.

Sinopsis : Sekumpulan aktivis teater miskin di Malaysia yang menghadapi tekanan untuk mementaskan teater mereka di sebuah panggung terulung negara iaitu Keraton Seni. Dalam sesi pembentangan kertas kerja, mereka menerima pelbagai respon dari para bakal penaja, wartawan dan pengarah Keraton Seni itu sendiri.

Kesemuanya berpendapat bahawa teater yang ingin ditampilkan oleh sekumpulan anak muda ini tidak memiliki nilai komersialnya dan akan gagal di panggung. Jadi mereka bercadang untuk tidak memberikan tajaan dan menolak permohonan ini supaya dapat memberi ruang kepada satu pementasan Muzikal lain yang akan lebih berjaya menarik perhatian penonton kerana di barisi oleh penyanyi-penyanyi popular tanah air.

Dalam masa yang sama sewaktu Hang Tuah dan Hang Jebat sedang bertikam di istana Melaka. Kasturi, Lekir, Lekiu yang malas untuk turut campur tangan sedang memancing ikan di Kolam Larangan Istana. Antara perbahasan mereka ialah adakah mereka bertiga itu akan dikenang sama hebatnya seperti Han Tuah dan Jebat, atau di lupakan sahaja. Antara mereka bertiga Hang Lekiu sangat berkebolehan menelek masa hadapan telah melakukannya untuk melihat ke masa hadapan.

Sementara Pengarah Pementasan itu, Penerbit dan Sinografer terus berdiskusi untuk menentukan konsep dan maruah teater mereka. Akhirnya lantaran mempertahan ego berlaku pertelagahan antara pengarah dan penerbit. Pengarah Keraton Seni, Pengarah Bank ABC dan lain-lain penaja terus cuba untuk menyekat dari teater ini di pentaskan di Keraton Seni.

Info : Menggunakan kaedah play within the play. Teater ini menampil 3 orang pelakon yang setiap seorang akan membawa antara 3 hingga ke 4 watak dalam pementasan ini.

Venue : Stor Teater, DBP, Dewan Bahasa Pustaka

Date : 21 - 25 September 2011

Time: 8.30pm - 10.30pm

Admission : RM20No comments: